Huolto

Tutustu aina valmistajan huolto- ja pesuohjeisiin, joilla matkarattaasi pysyvät hyvässä kunnossa pitkään. Seuraavassa muutama yleisohje matkarattaiden huoltamiseen.

Varmista istuinkankaiden pestävyys

Matkarattaita ostaessasi kannattaa kiinnittää huomioita istuinkankaiden pestävyyteen. Vaunujen käyttöikä pitenee huomattavasti, kun kankaat ovat helposti irrotettavat ja ne voidaan pestä. Älä kuitenkaan käytä valkaisevaa pesuainetta. Pienemmät tahrat kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla ja vaikkapa käsitiskiaineella. Muista myös pyyhkiä runko säännöllisesti liasta ja kurasta sekä imuroida hiekat ja pölyt pois istuinosasta.

Säilytä vaunuja kuivassa ja varjoisassa paikassa

Matkarattaita tulee säilyttää kuivassa paikassa, eikä mielellään suorassa auringonpaisteessa. Kestävinkin kangas saattaa haalistua auringon vaikutuksesta. Matkarattaiden tekstiilit homehtuvat helposti, jos niitä säilytetään kylmässä ja kosteassa, joten varmista säilytystilan soveltuvuus.

Käytä sadesuojaa sateella ja kuivata kastuneet vaunut

Sateella matkarattaissa kannattaa käyttää sadesuojaa ja lisäksi vaunut tulee kuivattaa huolellisesti kastumisen jälkeen. Myös rungon nivelien ja jousien ajoittainen rasvaaminen on paikallaan. Älä käytä paksua rasvaa, vaan mieluiten joko ompelukoneöljyä tai silikoniruisketta. Erityisesti talvella runko kannattaa puhdistaa huolellisesti tiesuolasta ja suojata rungon maalipinta levittämällä siihen autovahaa.

Tarkista pyörien kunto säännöllisesti

Matkarattaiden pyörät tulee aika-ajoin tarkistaa ja tarvittaessa pumpata. Kun pyörissä on riittävästi ilmaa, ne rullaavat tasaisesti ja niitä on helpompi työntää erilaisissa maastoissa. Myös kiinteät, kovamuovipyörät kannattaa tarkistaa ja kiristää tarvittaessa.